Sertéstechnológia

A FIALTATÁS TECHNOLÓGIÁJA

4.3.4.1. A fialtatási higiénia

A fialás és szoptatás során a koca érzékeny életszakaszában van, ugyanakkor az újszülött malacok még védtelenek a fertőzésekkel szemben, hiszen ellenanyag nélkül, bizonyos mikroelemek hiányával ,fejletlen emésztőenzimekkel és nem megfelelő hőszabályozó képességgel születnek. Ezért alapvető fontosságú a csíraszegény környezet a fiaztatóban, hiszen az újszülött malacok bélflórája a környezet flórájának függvényében alakul ki.

A fiaztatóépületekbe való betelepítést takarítás és fertőtlenítés előzi meg. A betelepítés előtt lényeges a kocák langyos fertőtlenítőszerrel való lemosása. Ezt a fiaztató előterében kialakított fürösztőhelyiségben végzik.Ma már

legáltalánosabban higiénikus fiaztatókutricákat alkalmaznak. Ide kerülnek a lemosott kocák.

A fertőzési források csökkentése céljából fontos a szilárd és híg ürülék eltávolítása és a padozat megfelelő állapota, így elkerülhetők a láb- és csecssérülések. Az ivóvíz biztosítása mellett az itatók tisztításáról és fertőtlenítéséről is gondoskodni kell.

A fialásnál segédkező személy higiéniáját is ellenőrizni kell.

 

 

4.3.4.2. Teendők fialáskor

A fialás megkezdése előtt a szükséges eszközöket fertőtleníteni kell. Az előkészítendő eszközök: fogcsípő-fogó, fertőtlenített fecskendő, vasinjekció, malacgyűjtő kosár, benne habszivacs párna , gumikesztyű, külön vödör a méhlepénynek, törlő.

A megszületett malacot kézbe kell venni és orrát, száját meg kell tisztítani az odaragadt nyálkától. Ezután a köldökzsinórt a köldökkaputól 4-5 cm-re emaszkulátorral el kell vágni vagy kézzel elszakítani, majd a csonkot fertőtleníteni kell. Végül a malacot a malacgyűjtő kosárba, infralámpa alá helyezzük.

Ha a malac fejletten születik, de nem lélegzik ,akkor orrát, száját ,légcsövét a nyálkától megtisztítjuk, és fejjel lefelé lógatva néhány másodpercre vízbe mártjuk.

A kocánál az előkészítő fájdalmak 1-6 óráig tartanak, majd 10-20 percenként hozza világra malacait. Szabályos esetben a fialás 2-3 óráig, az utófájdalmak 1/2 - 2 óráig tartanak. Ha az előkészítő fájdalmak szakasza fél napnál hosszabb, vagy két óránál hosszabb idő telik el két malac megszületése között, akkor nehézellésről beszélünk. Ilyen esetben a kocának oxitocint adunk. A szülőútban elakadt malacokat fertőtlenített kézzel segíthetjük világra. Vizsgálatok szerint a fialások időtartamának hossza és a holtan születések közötti kapcsolatokra utal, hogy minden adagszinten hosszabb azoknak a fialásoknak az időtartama, amelyekben holt malac is születik.

4.3.4.3. Újszülött malac ellátása

 

Az újszülött malacok szegletmetszőfogait el kell távolítani, így megakadályozható a koca csecseinek felsértése. A faroktalanítást is érdemes elvégezni, főleg a nagyüzemi malacnevelésben. Vasadagolásra is szükség van, mert az újszülött malac vastartalékai szűkösek, nem elegendő a hemoglobinképzéshez. A mesterséges adagolással a vérszegénység és a szervezeti gyengeség elkerülhető.

 

 

A legegyszerűbb módja ennek a perorális adagolás. A vasellátás biztosítható vasinjekcióval is amivel kb. 1 hónapos szükséglet elégíthető ki.

Az újszülött malacnak minél előbb föcstejhez kell jutni, ugyanis a koca placentáján keresztül nem jut immunanyag a magzatba, így az újszülött emésztőcsövén keresztül, a kolosztrummal veszi fel ezeket az immunanyagokat. A föcstej nagy allumin- és globulintartalmú, sok benne a lecitin, ásványisók, magnézium, ami a hashajtó hatást biztosítja. Az immunanyagok felszívódása 12 órás korig jelentős, 24 óra után megszűnik.

A kielégítő szopásról is gondoskodnunk kell. A gyenge malacokat az elülső csecsekre, az erősebbeket a hátsóra kell szoktatni. Ha a kocának több malaca született, mint amennyi csecse van, akkor dajkásítani kell. Ennek két előnye is van: egyrészt a malac szopási lehetőséget kap, a másik, hogy a dajka koca így elfoglalt csecse nem apad el, ami a későbbi laktációra van hatással.

A születéstől számított 24 órán belül az állatjelölést is el kell végezni. Ennek jelentősége a származás ellenőrzése szempontjából fontos.

A hízlalásra szánt kanmalacokat általános gyakorlat szerint malackorban, ált. 7-14 napos korban ivartalanítani kell. A herélés következtében a vérmérsékletük nyugodtabb lesz, kevésbé nyugtalanítják falkatársaikat és javul a vágási termék minősége, mivel nem alakul ki kanszag.

 

4.3.4.4. Elhelyezés, tartás

A fiaztatóépületeknek és berendezéseiknek mind a koca, mind az újszülött igényeit ki kell elégíteni. A kocaállás kialakítása a malacok agyonnyomásának megelőzése miatt fontos. A helyes szélességgel elérhetjük, hogy a koca lassan feküdjön le.

 

 

A kutrica méretei a malacok választási idejétől függően

(Wittmann M., 1984.)

 

Szoptatási

idő

Malac

pihenőtér

Koca-

állás

Szoptatótér

szélessége

cm

Összes

szélesség

cm

 

minimális szélesség

cm

 

 

21 nap

28 nap

35 nap

42 nap

65

70

80

95

60

60

60

60

35

40

40

45

160

170

180

200

 

 

 

Hagyományos, tömör padozat esetén, rendszeres almozásnál hőtechnikai problémák nem vetődnek fel.

A teljes rácspadozat célszerűtlen a fiaztató kutricában, ilyenkor a malacok pihenőhelyét melegpadlóval vagy fűtött padlóval kell kialakítani.

Részleges rácspadozatnál 40 % hőszigetelt padló, a többi terület rácspadlóval borított Az alom nélküli tartásban kb. 0,6-0,8 m2 malacpihenőkeretet kell kialakítani, amit helyi fűtéssel látunk el. Hőforrások alulról és felülről melegíthetik a pihenőteret. Az infralámpa előnye, hogy a malac távozása után is melegen tartja a fészket, ugyanakkor hátránya, hogy kis területet fűt és a hőmérséklet nem szabályozható megfelelően.

Az alulról melegítés melegítőlap vagy fűtött padlóbetéttel oldható meg. Hátránya, hogy a malacot felülről nem éri hideg, de tartós és a hőt jól tárolja.

Az elektromos fűtött rácspadló gyorsan elveszti a hőenergiát, de viszonylag egyszerű a hőszabályozása.

A malacbúvó láda teremfűtés nélkül is jól használható részleges és teljes rácspadozatból is. Energiatakarékos anyaga lehet műanyag és fa. Hátránya, hogy nehéz takarítani és nehéz a malacok ellenőrzése.

A kocák etetését legcélszerűbb a kocaállás elejére helyezett billenthető vályúval megoldani és az önitatót célszerű a vályú fölé helyezni.

A malacönetetőt vagy a kutrica homlokfalára vagy a hátfalára kell helyezni. A malacitató a kutrica legalacsonyabb részére kerüljön.

A részleges vagy teljes rácspadozatú fiaztató kutricák beépítettek vagy lábon állók lehetnek.

A beépített kutricát a trágyaeltávolítás szempontjából kedvezőbbek, míg a lábon álló kutricákhoz több víz kell, nagy a fűtés és szellőztetési igény, nagyobb a párológtató felület.

A szükséges fiaztató kutricák számát a rotáció szerint a kocacsoport nagysága határozza meg.

4.3.4.5. Takarmányozás technológiája

 

Szoptató kocák takarmányozási technológiája:

A kocák takarmányellátásánál a legfőbb problémát a nagy takarmányigény kielégítése okozza. A helyi takarmányozásnak több zavaró tényezője ismert. A fialás alatt emésztési zavarok léphetnek fel, a mozgás hiánya, nagy teremhőmérséklet, esetleg a túlkondició miatt.

A fialás előtt a takarmányfelvétel csökkentésére kell törekedni. Vizsgálatok alapján megállapították, hogy az ellések lefolyását, a malacok megszületésének idejét és az ellés teljes befejezését a vemhesség alatt elfogyasztott napi takarmány mennyisége erősen befolyásolja. A könnyű és zavarmentes ellések szemszögéből is előnyös a mérsékelt intezitású takarmányozás a vemhességben.

 

A fialás napján az ivóvízellátás a legfontosabb, e mellett csak korpából készült ivóst kapjanak a kocák. Másnap kis adaggal megkezdhető a kocatáp etetése, úgy, hogy az 5. napon más a teljes fejadagot kapja a koca. Az abrak mennyisége 4,5-5 kg, ami ugyan nem fedezi a táplálóanyag felvételt, de élettani szempontból nem kifogásolható, hogy a szoptató koca saját szervezetéből pótolja a táplálóanyag-hiányt. Vizsgálatok mutatják, hogy ad libitum takarmányozással sem képesek a kocák annyi takarmányt elfogyasztani a laktációban, amennyi a tejtermelés táplálóanyag-igénye, ezért a 28-30 napos laktációban intenzív takarmányozás esetén is testtömegcsökkenéssel kell számolni

A fialást követően 10-12 kg súlyveszteség léphet fel, ha 30 nap után a súlycsökkenés a 20 %-ot meghaladja, akkor ez takarmányozási, illetve tartási hibákra vezethető vissza. A koca tejtermelését a takarmányon kívül a környezet, a kor, a fajta is befolyásolja. Hagyományos tartásban a kocák etetése a fiaztató végén lévő pihenőtéren vagy kifutóján történhet. Ennek előnye, hogy a kocák a kutricán kívül ürítenek, ami a környezet tisztasága miatt fontos. Másik előnye még, hogy nedves etetéssel sem nő a páratartalom az istállóban.

Elterjedtebb az a módszer, mikor a kocák állandóan a kutricában tartózkodnak, és ott esznek.

A szoptató kocákat naponta háromszor kell etetni és ha nem áll rendelkezésre önitató, akkor ötször itatni. A szoptató kocák napi vízszükséglete 30-50 liter.

A malacok takarmányozása:

 

Az újszülött malacnak időben föcstejhez kell jutni. Ennek a immunanyag-ellátás miatt nagy a jelentősége. Szintén alapvető fontosságú a vassal való ellátás, mivel szűkös vastartalékkal születik.

A malacok fejletlen emésztőrendszere 10 napos korig csak a tejben lévő táplálóanyagokat képes hasznosítani. Első táplálóanyagozás, a kocatej.

 

 

 

A koca tejtermelése hét után csökken, ezért gondoskodni kell a malacok számára kielégítő takarmányról. A malacok önetetőből prestarter takarmányt kapnak. Ezt 10-14 napos kortól etethető.

Amennyiben a választás csak 6 hetes kor körül történik, nem szükséges prestarter takarmánnyal kezdeni, elegendő starter takarmány etetése.

A takarmányra való szoktatás során figyelni kell arra, hogy mindig friss és kis mennyiségű kiegészítő takarmányt kapjanak a malacok.

4.3.4.6. Környezeti igények

A tiszta és fertőzéstől mentes fiaztató mellett fontos a mikroklíma. A fiaztatóban kétféle mikroklíma igényt kell kielégíteni, a kocáét és a malacokét.

Az újszülött malacok hőháztartása 7-10 napos korukig instabil. A kisebb testsúllyal született malacok kevésbé képesek tolerálni az alacsonyabb hőmérsékletet.

A túl magas teremhőmérséklet a következő kedvezőtlen hatásokkal jár.

- gyakoribbá válik az MMA szindróma

- gyorsul a kórokozók felszaporodása

- kevesebb takarmányt fogyaszt a koca, így csökken a tejtermelés.

Ajánlott mikroklíma-paraméterek a fiaztatóban

(Wittmann M., 1984.)

 

 

Hőmér-séklet

oC

Levegő-

mozgás

m/s

Relatív

pára-

tartalom

%

CO2

tf. %

NH3

tf. %

Por-részecske

1 ml

levegőben

A kocák részére

Malacfészek

újszülött malacok

részére

2-4 kg-os malac

4-8 kg-os malac

8-10 kg-os malac részére

 

15-16

 

 

24-30

 

 

26-28

 

24-26

 

22-24

0,10-0,25

 

 

0,05-0,10

 

 

0,10-0,15

0,10-0,15

 

0,10-0,15

 

 

60-75

 

 

60-70

 

 

60-70

60-70

 

60-70

0,20

alatt

 

0,20

alatt

 

0,20

alatt

0,20

alatt

0,20

alatt

 

 

0,020

alatt

 

0,020

alatt

 

0,020

alatt

0,020

alatt

0,020

alatt

 

 

50

alatt

 

50 alatt

 

 

50 alatt

 

50 alatt

 

50 alatt

4.3.4.7. Fejlődésben lemaradtak gondozása

 

A termelés eredményessége szempontjából igen fontos az alom kiegyenlítettsége. A heterogén almokban az erősebb malacok zavarják a gyengébb társaikat, így a gyenge malacok kevesebb táplálékhoz jutnak. A kiegyenlítettség már a méhben való elhelyezkedés következtében kialakul, később környezeti tényezők hatásának köszönhető.

Az alomban a csökött, gyenge fejlettségű, kis súllyal született malacok okozzák a legtöbb problémát. Az ÁTK vizsgálatai szerint csökött malacnak minősül az a malac amelyik 30 nap körüli válaztáskor nem éri el a 4 kg súlyt.

Az ilyen állatokat az elülső csecsre helyezzük, esetleg dajkásítjuk, választás után elkülönítve helyezzük el és igényeik szerint takarmányozzuk, így jó részük megmenthető.

4.3.4.8. Teendők választáskor

 

A választás az anyától való, elkülönítést, illetve a kocatejjel való táplálás megszűnését jelenti.

Hagyományos választás, ha a 6 hetes kor után kerül sor a választásra. Ilyenkor az anyatej már csak kis szerepet játszik a táplálásban. Hátránya, hogy az egy évre jutó fialások száma csökken.

Korai választásnál még a malacok emésztőrendszere fejletlen, és a koca is termel tejet.

A 7-14 napos vagy 21-28 napos kor közötti választás kritikus. Élettanilag és ökonómilag a 28-35 napos kori választás tekinthető optimálisnak, mivel ekkora

a koca involúciója teljesen befejeződik, javul a termékenyítés eredménye, a laktációs termelés visszaeseik, a malac emésztőenzim-garnitúrája viszonylag már kialakult és önálló ellenanyagtermelése is megindul.

Az elválasztásnak több módszere is ismert:

"Drasztikus választás", ha a kocától hirtelen megvonjuk a vizet és a takarmányt. Ezt 30 napnál rövidebb szoptatásnál alkalmazzuk.

Későbbi választáskor fokozatos takarmány és víz megvonással végezzük az apasztást. Hosszú ideig tartó apasztás hátrányos a malacok fejlődésére, mivel jelentősen csökkenti a tejtermelést. A helyesen elapasztott koca az apasztás során jelentős mennyiségű folyadékot veszít, de választás után további természetes súlycsökkenés nem következik be.

A kocák elválasztásának ajánlható módjai

Wittmann M., (1984)

21 napos 30 napos

a szoptatási idő

A takarmány és a víz teljes elvonása 18. napon 27. napon

1 kg takarmány + 2 l víz 19. napon 28. napon

1 kg takarmány + 2 l víz 20. napon 29. napon

takarmány és víz elvonása 21. napon 30. napon

35 napos 42 napos

a szoptatási idő

A takarmány teljes elvonása 32. napon 39. napon

1,5 kg takarmány + 3 l víz 33. napon 40. napon

1,5 kg takarmány + 3 l víz 34. napon 41. napon

1,5 kg takarmány + 3 l víz 35. napon 42. napon

2011.06.10. 02:11 « Vissza